De geschiedenis van Jordans

De broers Jordans

Holme Mills, waar de ontbijtgranen van Jordans hun oorsprong vinden, was al sinds 1855 eigendom van de familie Jordans. Het was echter een toevallige ontmoeting tijdens een festival in de VS in de jaren '70 van de vorige eeuw die de molen echt tot leven bracht.

1086
HET OUDSTE BEWAARD GEBLEVEN OFFICIËLE DOCUMENT

HET OUDSTE BEWAARD GEBLEVEN OFFICIËLE DOCUMENT

Holme Mills getaxeerd op 47 shillings in het Domesday Book.

1855

Hoe het allemaal is begonnen…

Holme Mills is gelegen aan de oever van de rivier de Ivel in Bedfordshire, op het Engelse platteland. De molen wordt al in archiefstukken daterend van 1086 genoemd en werd in de 19e eeuw door de familie Jordans gehuurd. In 1855 besloot de familie de molen te kopen. Een felle brand legde de molen in 1894 in de as, maar gelukkig slaagde de familie erin hem te restaureren. Tijdens de restauratie werd een efficiënter rollensysteem geïnstalleerd, dat ervoor zorgde dat meer voedzame bestanddelen van het koren konden worden behouden.

1893
DE NIEUWE 'HOLME'

DE NIEUWE 'HOLME'

Holme Mills, een zeer toepasselijke naam die verwijst naar de oorsprong van de granen van Jordans, werd door de familie Jordans op een veiling gekocht.

1899

TWEE BRANDEN

Twee grote branden, in 1894 en 1899, vernietigden vrijwel de gehele molen van binnen en maakten een grootschalige renovatie noodzakelijk. Dit leidde tot de overgang van een traditioneel maalproces met molenstenen naar een proces met metalen walsen.

1938

Heel wat uitdagingen aan het begin van de twintigste eeuw

Hoewel de molen de brand, de crisisjaren en twee wereldoorlogen had doorstaan, had de familie het niet makkelijk. Productie was aan het veranderen en steeds meer molens werden gesloten naarmate de industrie goedkopere en efficiëntere massaproductie in fabrieken eiste. Holme Mills dreigde gesloten te worden, maar dankzij een goede ingeving van William 'John' Jordan besloot de familie van koers te veranderen en naast meel ook diervoedingsproducten te produceren. Dit bleek echter slechts een tijdelijke oplossing te zijn en in de jaren zestig van de vorige eeuw stond de molen voor nieuwe uitdagingen. De twee zonen van John, Bill en David, waren toen echter oud genoeg om zich bij het familiebedrijf te voegen en werden als meelmolenaars opgeleid.

1968
De weg naar een nieuwe ontdekking

De weg naar een nieuwe ontdekking

Bill was weliswaar tot molenaar opgeleid, maar hij had andere plannen (het waren per slot van rekening de jaren '60!). Vier jaar lang reisde hij als drummer in een rock- en bluesband de wereld rond. Liftend door de VS raakte hij gefascineerd door de aldoor groeiende natuurvoedingsbeweging. Zijn molenaarsinstinct kwam weer boven toen hij in 1969 ontdekte dat in biowinkels knapperige ontbijtgranen werden verkocht. Deze werden bereid door honing en haver samen met andere natuurlijke ingrediënten te roosteren.

1969
WHOLEFOOD-BEWEGING BREEKT DOOR IN BEDFORDSHIRE

WHOLEFOOD-BEWEGING BREEKT DOOR IN BEDFORDSHIRE

Bill nam wat van die geweldige granola mee terug naar huis en samen met zijn broer David startte hij een campagne om zijn landgenoten enthousiast te maken voor al het goede in volkorengranola.

1970

EEN STRALENDE TOEKOMST

Bill en David namen de molen van de familie over en legden zich toe op voltarwemeel en ontbijtgranen.

1972
De broers introduceren krokante granola in het Verenigd Koninkrijk

De broers introduceren krokante granola in het Verenigd Koninkrijk

Bill was ervan overtuigd dat dit idee goed zou aanslaan in het Verenigd Koninkrijk. Wie zou lekker smakende volkoren ontbijtgranen kunnen weerstaan die alle voedzame bestanddelen bevatten die andere producenten er toentertijd juist uithaalden? Bill nam wat krokante granola mee naar huis voor zijn broer David en samen begonnen ze hun missie om Groot-Brittannië tot voedzame, krokante volkoren granola te bekeren. Ze kochten een tweedehandsoven van een oude bakkerij en bouwden die om, zodat ze de granen erin konden roosteren. In 1972 creëerden de broers hun eigen versie van krokante muesli, 'The Original Crunchy G' geheten. Vervolgens reisden ze onvermoeibaar stad en land af om het op markten te verkopen aan een snelgroeiende groep bekeerlingen, totdat het product uiteindelijk werd opgenomen in het aanbod van natuur- en biowinkels en enkele supermarkten.

1975
INTRODUCTIE VAN MUESLI

INTRODUCTIE VAN MUESLI

We introduceren onze heerlijke muesli, tjokvol met volkorengranen, sappig fruit en een handvol noten.

1981

HET VERHAAL NEEMT EEN WENDING

De Original Crunchy Bar, de allereerste graanreep, wordt geïntroduceerd in Groot-Brittannië.

1984
KWESTIE VAN GOED KAUWEN

KWESTIE VAN GOED KAUWEN

Onze verrukkelijke Frusli-reep waar je je tanden graag in zet wordt geïntroduceerd.

1985
JORDANS ZET ZICH IN VOOR DE BESCHERMING VAN DE NATUUR

JORDANS ZET ZICH IN VOOR DE BESCHERMING VAN DE NATUUR

Bill is een van de medeoprichters van Conservation Grade, een programma voor biodiversiteit in landbouwgebieden en een betrouwbare aanvoer van milieuvriendelijke graanproducten.

1991
KNAPPERIG TOT HET LAATSTE STUKJE

KNAPPERIG TOT HET LAATSTE STUKJE

Country Crisp vindt zijn weg naar de schappen - perfect gebakken haverbrokken gecombineerd met fruit en noten die naar meer smaken.

1997
BEKROOND MET DE KONINKLIJKE PRIJS VOOR EXPORT

BEKROOND MET DE KONINKLIJKE PRIJS VOOR EXPORT

Country Crisp-ontbijtgraan met echte aardbeien wordt een van de grootste merken in de Franse markt.

2003
MET PRIJS BEKROOND PARK

MET PRIJS BEKROOND PARK

Bill Jordan koopt het prachtige natuurreservaat Pensthorpe Nature Reserve. Als een van de toonaangevende attracties in het graafschap Norfolk is dit een geweldige bestemming voor een dagtrip.

2003

WE SLEPEN VOOR DE TWEEDE KEER EEN PRIJS IN DE WACHT BIJ DE QUEEN'S AWARDS

Jordans is de trotse ontvanger van de 'Queen's Awards for Enterprise: International Trade’ (Koninklijke prijs voor bedrijven: internationale handel)

2010
JORDANS DOET WAT TERUG

JORDANS DOET WAT TERUG

Wij waren een van de oprichters van het Prince’s Countryside Fund, dat gericht is op een duurzame toekomst voor de landelijke gebieden in het Verenigd Koninkrijk.

2011
OMWILLE VAN DE NATUUR

OMWILLE VAN DE NATUUR

Trots als we zijn op ons streven naar gezond voedsel, hebben we u gevraagd 10% van uw buitenruimte af te staan in het belang van de lokale natuur. Van grote tuinen tot een klein binnenplaatsje of een paar hangmanden – ieder beetje helpt.

2013
MOLEN OPENGESTELD VOOR HET PUBLIEK

MOLEN OPENGESTELD VOOR HET PUBLIEK

Het bezoekerscentrum bij de historische molen van Jordans heeft de deuren voor u geopend, voor de viering van de rol die Bedfordshire speelt in de voedselproductie. Kom gezellig langs voor een bezoek waarin u een rondleiding kunt volgen door de molen. Ontspan u daarna met uitzicht op de prachtige tuinen terwijl u een van onze lekkernijen op basis van plaatselijke ingrediënten probeert.

2013
NAAR AUSTRALIË

NAAR AUSTRALIË

Onze graanproducten doen hun intrede in Australië en vallen daar bijzonder goed in de smaak.

2013
GARDE GEREED!

GARDE GEREED!

We hebben samen met Edd Kimber een paar heerlijke recepten bedacht.

2013

PROMOTIE VAN BRITSE PRODUCTEN

Met trots wonnen we een 'Waitrose Way' award voor het beschermen van het Britse platteland door onze inzet voor de ondersteuning van Britse boeren en natuurvriendelijke landbouw.

2014
JORDANS LEIDT U NIET OM DE TUIN

JORDANS LEIDT U NIET OM DE TUIN

We hebben onze eerste modeltuin aan het publiek gepresenteerd in RHS Hampton Court in samenwerking met onze tuinarchitect Selina Botham, en daarmee hebben we zilver en de publieksprijs gewonnen.

2015
WE KEREN TERUG NAAR DE AKKER …

WE KEREN TERUG NAAR DE AKKER …

… niet naar een laboratorium, voor de introductie van Lighter Granola in het assortiment. Deze is lichter verteerbaar, precies goed.

2015
OPROEP AAN ALLE LIEFHEBBERS VAN FRUIT EN NOTEN

OPROEP AAN ALLE LIEFHEBBERS VAN FRUIT EN NOTEN

Onze verrukkelijke NIEUWE Country Crisp Fruit & Nut is nu verkrijgbaar.

2016
LIEFHEBBERS VAN MUESLI OPGELET!

LIEFHEBBERS VAN MUESLI OPGELET!

De nieuwe Swiss Style Muesli is nu verkrijgbaar, muesli op zijn Zwitsers.

2016
HET JORDANS FARM PARTNERSHIP

HET JORDANS FARM PARTNERSHIP

We zijn zeer trots op het Jordans Farm Partnership, lees verder om meer te weten komen over de manier waarop landbouw verandert dankzij dit fantastische project ...

2019

Jordans vandaag

De rest is geschiedenis, zoals de uitdrukking luidt! Sinds die prille eerste dagen heeft het idee van Bill en David flink aan stootkracht gewonnen. Consumenten in België kunnen zich al sinds 2009 aan de ontbijtgranen van Jordans tegoed doen en vandaag de dag maakt het bedrijf dertig verschillende gezonde, natuurlijke en verrukkelijke ontbijtgranen waar mensen in meer dan dertig landen van genieten!